Livrare rapida oriunde in tara

Produse

Defecțiuni ale fitingurilor și furtunurilor de la capătul conductei de livrare a pompei de beton

Defecțiuni ale fitingurilor și furtunurilor de la capătul conductei de livrare a pompei de beton

Scopul

Această alertă de siguranță evidențiază riscul de defectare a liniilor de livrare a pompelor de beton, inclusiv defecțiunile fitingurilor de capăt.

Firmele care montează fitinguri de capăt la furtunurile și țevile de livrare de beton ar trebui să urmeze și să documenteze practicile de inginerie corecte și să ofere clienților informații despre metodele de inspecție.

Proprietarii de pompe de beton ar trebui să obțină informații de la furnizorii de țevi și furtunuri cu privire la metodele de fabricație utilizate și metodele de inspecție adecvate.

Au existat incidente, unde liniile de livrare au eșuat și au pulverizat beton sub presiune.

Eșecurile pot fi:

 •          defecțiune a furtunului de alimentare din cauciuc
 •          craparea tijei de cuplare 
 •          armătura finală începe să se separe de furtunul de cauciuc
 •         crăparea flanșei și desprinderea dintr-un cot reductor de oțel de 90 de grade

Presiunea de pompare a betonului poate depăși 85 bar, mai ales atunci când apar blocaje. Toate aceste incidente au avut potențialul de răni grave dacă lucrătorii ar fi fost aproape de locul unde s-a produs defecțiunea. Într-un incident, parbrizul unei mașini a fost rupt la aproximativ 15 metri distanță.

Factorii care contribuie

Furtunurile și fitingurile se pot defecta din cauza:

 • -         presiunii nominală a pompei de beton depășind cea a furtunului de cauciuc sau a fitingurilor de capăt
 • -         toleranței incorecte pe părțile interioare și exterioare ale cuplajului
 • -         procedura de presare sau sertizare nu este conformă cu specificațiile producătorului
 • -         specificațiilor incorecte pentru furtunul de cauciuc
 • -         uzurii excesive — în special pe partea interioară a fitingului din curgerea betonului.

Flanșele de pe țevile de oțel se pot defecta din cauza următoarelor:

 • -         sudarii defectuoase din cauza electrozilor incorecți, pregătire incorectă, lipsă de penetrare sau alte nereguli de sudare
 • -         flanșele și țevile fiind realizate din tipuri de otel care pot fi dificil de sudat
 • -         potrivire slabă a flanșelor la țevi (adică flanșa nu se potrivește bine la capătul țevii)
 • -         manipularea greșită a flanșei țevii (adică lovirea flanșei sau țevii cu un ciocan atunci când țeava adiacentă și/sau clema de furtun nu este aliniată)
 • -         cleme de furtun care se potrivesc prost (de ex. dimensiune incorectă, acumulare de beton).

Acțiune cerută

Proprietarii de pompe de beton

Proprietarii de pompe de beton trebuie să se asigure că presiunea nominală a pompei de beton nu o depășește pe cea a conductei. De exemplu, dacă o pompă are o presiune de beton de 85 bar, atunci este inacceptabil ca o conductă de oțel să fie înlocuită cu un furtun de cauciuc cu o capacitate maximă de 45 bar. Proprietarii trebuie, de asemenea, să ia măsuri rezonabile pentru a se asigura că un program de asigurare a calității este urmat în timpul atașării fitingurilor de capăt, astfel încât să fie evitată defecțiunea fitingurilor de capăt. În general, este mai ușor să obțineți certificarea de la un furnizor local atunci când achiziționați echipament.

Dacă proprietarul unei pompe de beton importă componente din străinătate, poate fi mai dificil să obții informații de încredere despre procesul de fabricație. Acesta este cazul când furnizorul de peste mări este necunoscut sau nu există marca producătorului. Producătorii fără scrupule au fost, de asemenea, cunoscuti că copiază numele producătorilor și mărcile comerciale, astfel încât doar marcarea produselor ar putea să nu ofere dovezi adecvate că produsul este adecvat scopului.

Furnizorii de țevi și furtunuri

Furnizorii de furtunuri și țevi cu fitinguri trebuie să se asigure că este urmat un program de asigurare a calității în timpul atașării fitingurilor și că informațiile despre acest program sunt disponibile pentru cumpărător.

Furnizorii ar trebui să furnizeze, de asemenea, instrucțiuni documentate cu privire la parametrii de funcționare ai produsului, împreună cu metodele de inspecție care trebuie utilizate.

În cazul în care furnizorul atașează fitinguri de capăt la țevi sau furtunuri, furnizorul își asumă sarcinile producătorilor în conformitate cu Legea WHS, în plus față de acele sarcini pentru furnizori.

Montarea fitingurilor de capăt la furtunuri

Fitingurile de capăt sunt atașate la furtunurile de cauciuc folosind două metode, sertizare și presare. Cu metoda de sertizare, forțele de compresiune sunt aplicate radial pe partea exterioară (ferulă) a fitingului de capăt cu tija interioară introdusă în interiorul capătului furtunului. O armătură de capăt sertizată poate fi recunoscută în mod clar prin adâncituri evidente pe partea exterioară a fitingului de capăt. Cu metoda de presare, fitingul de capăt este atașat la furtun atunci când fitingul de capăt este împins pe capătul furtunului sub presiune hidraulică. Deși vor exista unele marcaje pe fitingul de capăt din procesul de fabricație, fitingurile de capăt prefabricate nu au adâncituri evidente, cum ar fi un fiting de capăt sertizat.

Deși sertizarea și presarea sunt fundamental diferite, ambele metode se bazează în mare măsură pe utilizarea componentelor de calitate cu toleranțe corecte, împreună cu asigurarea unui proces strict de atașare a fitingurilor de capăt.

Producătorii de furtunuri vor certifica de obicei doar că furtunul lor este capabil să reziste la presiuni specificate de beton atunci când sunt montate capete de furtun de înaltă calitate. Unii producători de furtunuri funcționează sub conceptul unei perechi potrivite , unde își vor garanta furtunul doar pentru o presiune maximă, atunci când sunt utilizate fitinguri de capăt de la un anumit producător care utilizează o metodă verificabilă de sertizare sau presare.

Când montați fitingurile de capăt pe furtunuri, asigurați-vă că:

 • respectarea tuturor condițiilor specificate de producătorul furtunului și/sau al fitingurilor
 • materialul și dimensiunile furtunului sunt potrivite pentru pomparea betonului și pentru montarea tipului specific de fiting final
 • dimensiunea părților exterioare și interne ale fitingului trebuie să se încadreze în toleranțele specificate de producătorul furtunului sau producătorul fitingului pentru dimensiunile furtunului utilizat
 • metoda de atașare a fitingului de capăt trebuie să respecte specificațiile producătorului (pot fi necesare și informații de la producătorul furtunului).
 • Testarea racordului de capăt este o modalitate de a ajuta la demonstrarea integrității conexiunii. Testarea de probă a tuturor fitingurilor sau testarea distructivă a probelor sunt metode care pot fi utilizate. Dacă se efectuează testarea de probă, metoda de testare trebuie să se asigure că fitingul și furtunul nu sunt deteriorate.

După atașarea fitingului de capăt la furtun, fitingul trebuie marcat permanent cu informații despre numărul de lot și o marcă de identificare a companiei care atașează fitingul. Acest lucru va ajuta la trasabilitatea și autentificarea procedurii de asamblare. Metoda de marcare nu trebuie să afecteze negativ integritatea ansamblului furtunului.

Dacă există vreo îndoială cu privire la criteriile de fabricație sau la testarea legată de armătura finală, ar trebui să se obțină avizul producătorului echipamentului original (OEM). Dacă acesta nu este disponibil, ar trebui să se obțină sfatul unui inginer profesionist calificat corespunzător.

Informațiile documentate cu privire la metoda de atașare a fitingului de capăt ar trebui să fie păstrate de compania care atașează fitingul de capăt și ar trebui să fie disponibile la cerere.

Flanse de sudare la teava de otel

Sudarea flanșelor la țevile de oțel utilizate pentru pomparea betonului este o problemă complexă și necesită niveluri ridicate de aport tehnic și abilități pentru a se asigura că procesul de sudare va avea ca rezultat un produs de calitate.

Trebuie asigurate următoarele:

 • Trebuie folosită numai conducta special destinată pompării betonului. Înainte de sudare, ar trebui să existe o metodă fiabilă de a verifica dacă țeava și flanșele sunt de tipul real comandat.
 • Specificațiile de sudură trebuie să fie compatibile cu caracteristicile materialului țevii și ale flanșei și cu specificațiile de presiune ale țevii sudate. Informații ar trebui să fie obținute de la producătorul țevii cu privire la această problemă.
 • Sudarea trebuie să fie în conformitate cu o procedură de sudare detaliată care include selecția electrozilor, instrucțiunile de preîncălzire (acolo unde este necesar) și utilizarea unei metode de sudare recomandată de producătorul conductei.
 • Efectuarea testelor distructive pe o probă de testare pentru a verifica că metoda de sudare este adecvată scopului.

Verificarea furtunurilor și conductelor

Proprietarii și operatorii echipamentelor de pompare a betonului trebuie să se asigure că se efectuează inspecția continuă a țevilor și furtunurilor. Metodele și intervalele de inspecție pentru măsurarea grosimii țevilor sunt prezentate în Codul de practică pentru pomparea betonului. Cu toate acestea, în plus, ar trebui să se aplice un program de inspecție pentru fitingurile de capăt de pe furtunurile de cauciuc și flanșele de pe țevile de oțel.

Verificarea furtunurilor

Informațiile documentate cu privire la inspecția furtunurilor (adică de la OEM) ar trebui furnizate de compania care montează fitingul final și acestea ar trebui transmise de furnizorul de furtunuri utilizatorului final.

Programul de inspecție trebuie să includă o inspecție înainte de utilizare și o inspecție periodică cu intervalul bazat pe frecvența de utilizare și mediul de operare.

Programul de inspecție trebuie să includă:

 •        o inspecție internă cu niveluri suficiente de lumină, verificând că tuburile furtunului au o grosime rezonabilă, nu există material textil sau armături din oțel expuse, nu există blocaje, rupturi, tăieturi sau rupturi ale tubului de căptușeală și nu există secțiuni prăbușite ale tubului interior sau furtun
 •         o inspecție externă pentru verificarea deteriorării capacului, inclusiv tăieturi, rupturi, abraziune care expune materialul de armare, atac chimic, îndoituri sau zone prăbușite, puncte moi, fisuri sau intemperii
 •         inspecția armăturilor de capăt pentru uzura excesivă și subțierea grosimii peretelui
 •         inspecția vizuală a fitingurilor de capăt pentru fisuri. Dacă există vreo îndoială sau există un istoric de fisurare, poate fi necesară o examinare nedistructivă
 • verificarea fitingurilor de capăt sunt intacte și nu alunecă de pe furtun din cauza bătrâneții sau a sarcinilor mecanice de tragere.

Inspectarea flanselor sudate pe teava de otel

Pe lângă testarea grosimii conductei de oțel (specificată în Codul de practică) și verificarea deteriorării conductei, este important să se verifice flanșele conductei de pompare de beton.

Programul de inspecție ar trebui să includă inspecția:

 • -         sudurilor pentru fisuri, sudură lipsă, subdecupaj și consistența sudurii
 • -         flanselor pentru a verifica ca nu sunt deformate si nu prezinta urme de ciocan
 • -         capetelor țevii la interior pentru uzură neuniformă și crăpare
 • -         flanșelor pentru a se asigura că nu există depuneri de beton și alte materiale străine.

 

CONSTRUTECH

Produse recomandate

Furtun DN 65 Putzmeister pentru pompa beton

Cod produs:

1,599 lei

Cuplaj pompa beton DN 65

Cod produs:

140 lei

Cuplaj pompa beton DN 100

Cod produs:

250 lei

Garnitura furtun beton DN 65

Cod produs:

17 lei

Garnitura furtun beton DN 100

Cod produs:

19 lei

Garnitura furtun beton DN 125

Cod produs:

28 lei

Bile de curatare furtun pompa beton 80

Cod produs:

45 lei

Lasa un comentariu

Nu există opinii la acest produs

Suport telefonic: 0753479566

De luni pana vineri: 09:00 - 17:00

whatsapp
Livrare produse Construtech Livrare produse Plata securizata Construtech Plata securizata Telefon Construtech Telefon 0753479566