Un șantier organizat este un șantier mai sigur, nu în ultimul rând pentru că planificarea și conformitatea din spatele organizării robuste și a gestionării amplasamentului reflectă, în general, planificarea, reducerea la minimum a riscurilor și atenția la detalii necesare pentru a facilita conformitatea în materie de sănătate și siguranță pentru lucrători, vizitatori și publicul care trece.
Dar de unde începeți atunci când vine vorba de punerea în funcțiune a unui șantier pentru o siguranță și o productivitate optime? Poate fi util să cunoaștem domeniile-cheie implicate, deoarece asigurarea acoperirii acestor domenii stabilește o bază utilă pentru organizarea și siguranța durabilă a șantierelor de construcții.
Puncte de acces – toate intrările și ieșirile ar trebui să aibă puncte de acces pentru pietoni și vehicule clar desemnate și separate.
Pasarelele – pasarelele pietonale trebuie să fie marcate clar într-un traseu cât mai direct posibil. Pasarelele ar trebui să fie ferite de obstacole, să fie bine drenate și să fie curățate în mod regulat pentru a reduce riscurile de alunecări, călătorii și accidente. În cazul în care pasarelele traversează zone ale vehiculelor, ar trebui să se utilizeze semnalizarea și iluminarea corespunzătoare.
• Vizibilitate – vizibilitatea trebuie să fie optimă pentru utilizatorii de vehicule de pe întreg amplasamentul, inclusiv la intrări și ieșiri și, în special, în cazul în care ieșirile duc vehiculele în zonele publice de trotuare și de drum.
• Controlul barierelor – barierele pot ajuta la delimitarea zonelor de siguranță, cum ar fi zonele de încărcare și descărcare a materialelor provenite de la vehicule, creând pasarele sigure departe de vehiculele de mers înapoi sau de instalațiile de lucru. Cu toate acestea, barierele nu ar trebui să fie niciodată dislocate într-un mod care să oblige pietonii să iasă în zonele de trafic.
• Mișcare – circulația vehiculelor la fața locului prezintă un risc semnificativ de accidente. Organizarea șantierului pentru a facilita o mișcare mai sigură, cu un risc minim, este ceea ce ar trebui să urmărească fiecare planificator de șantier. Măsurile de organizare pentru facilitarea circulației în condiții de siguranță ar trebui să includă:
• Zone de parcare separate pentru personal și vizitatori, departe de șantierul principal.
• Puncte de acces controlate.
• Puncte de livrare, descărcare și depozitare în apropierea punctelor de acces, dar nu în interiorul (și cu siguranță nu peste) șantierul principal.
• Dispozitive de vizibilitate și conștientizare, cum ar fi oglinzi, zone de mers înapoi, alarme, camere, iluminat și semnalizare.
• Îmbrăcămintea cu vizibilitate ridicată ar trebui să fie purtată de tot personalul și vizitatorii la fața locului, iar șoferii instruiți în ceea ce privește conștientizarea pietonilor.
• Semnalizatori instruiți pentru a sprijini mișcarea vehiculului.
Când vine vorba de organizarea șantierului, astfel încât munca să poată avea loc în moduri care să mențină atât lucrătorii, cât și vizitatorii în siguranță, există numeroase pericole de care trebuie să țineți cont.
Astfel, construtech.ro vă pune la dispoziție o gamă largă de echipamente de protecție pe care le puteți comanda on-line cu livrare rapida la adresa dorită, oriunde în Romania:
garduri de împrejmuire- Functionarea corecta a oricarui santier porneste, indiferent de marimea investitiei, de la organizarea coerenta a acestuia. Aceasta presupune ca pe langă elementele de împrejmuire și pază sau de mascare a șantierului există mai multe probleme legate de funcționarea acestuia.
Schele- O schelă metalică este astfel proiectată încât structura și componentele ei să poată susține atât propria greutate cât și o greutate suplimentară. O schelă de calitate poate suporta minim de patru ori sarcina maximă prevăzută. Sarcina la care se referă producătorii, poate fi clasificată ca sarcină moartă, sarcină sub tensiune și sarcină eoliană. Toate acestea acționează în puncte de referință față de axul orizontal sau vertical. Pot apărea și încărcături suplimentare, cum ar fi zăpada ori gheața, iar acestea pot afecta negativ structura unor schele metalice care nu sunt destul de solide.
mănuși de protecție, bocanci protecție, salopete de muncă,
accesorii și tablouri electrice de organizare șantier- se utilizează la alimentarea cu energie electrica a echipamentelor pe șantierele de construcție și în mediul industrial.
rulete, cuttere.